Ankara Kedisi
Ankara kedisi
Tam olarak Ankara kedisinin nereden türediği bilinmese de bir teoriye göre, Pallas cat (Felis manul) isimli bir yerel Asya ırkından türediği düşünülmektedir. Pallas temel olarak Ankara kedisinden çok farklıdır ve evcilleştirilemez bu durumda bu teori çok inandırıcı olmamaktadır. Bir diğer teori ise diğer tüm kediler gibi Afrika Yaban kedisinden türediğidir ki büyük ihtimalle birkaç farklı ırk ile yatay geçiş olmuştur.
Angora şehrinin ismi Ankara olarak değiştirilmesinden (1930) sonra, Angora kedisinin ismi de Ankara kedisi olarak değişmiştir.1500lerin sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa’ya, Türkiye, İran, Rusya ve Afganistan’dan kedi gönderilmekteydi. Ankara kedisi kendine 1600’lerde bir yer edindi. Daha sonraki zamanlarda İran kedisi daha çok tercih edilen ve popüler olan bir ırk olmuştur. Ankara kedisinin genleri Iran kedisinin tüylerinin uzatılması ve yumuşatılması için kullanıldı. Daha sonraları Kedi komüniteleri tüm uzun tüylü kedilerin "Longhair" olarak adlandırılmasına karar verdi. 1900lü yılların başlarında Ankara Hayvanat bahçesi Ankara kedisi ırkını korumak için bir program başlattı (Daha sonraları Van kedisi için de başlatılmıştır). Bu koruma programı saf beyaz ve mavi gözlü Ankara kedilerinin genlerini korumak için çalışmalara başladı. Türkiye'de Türk insanın kedilere değer vermesinden ve Ankara hayvanat bahçesinin koruma programından dolayı uzun bir süre Ankara Kedileri yurt dışına çıkarılamadı fakat 1962 yılında Walter Grant isimli komutanın karısı Liesa F. Grant, bir çift Ankara Kedisini Amerika'ya götürmeyi başardı. Bu sayede Amerika'da bir ilgi görmeye başlayan Ankara kedisi diğer kedi ırklarının geliştirilmesinde yardımcı oldu ve CFA tarafından tekrar tanındı. 1970 yılında CFA ilk resmi başvuruyu kabul etmiştir. 1973 yılında Championship statüsüne yükseltmiştir ancak 1978 yılına kadar sadece beyaz renklileri kabul edilmişti. Şu an tüm kuzey Amerika’daki organizasyonlar Ankara Kedisini tanımaktadırlar. Hala sayıları az olsa da, gen havuzu büyümektedir ve rakamlar her yıl daha da artmaktadır.
Vücut
tipi
Ankara kedisi zarif bir duruşu olan orta boyutlu bir kedidir. Çeşitli renklerde ve desenlerde yumuşak ipeksi bir postu vardır. Büyük akıllı gözleri ile başı sivri bir kama şeklindedir ve kulakları oldukça büyüktür, başlarının üzerinde dik durur. Uzun, tüylü kuyruğu koştururken sıvı ve narin bir izlenim verecek şekilde arkasından süzülür.
İnsan ilişkileri
Ankara kedileri sadece akıllı değildir, aynı zamanda son derece uyumlu, sevgi dolu ve oyuncudurlar, Bu durum onları küçük çocuklu aileler için mükemmel seçim ve yaşlı yetişkinler için canlı yoldaşlar haline getirir. Ankara kedileri herkesin kendisine sarılmasını sevmez, sadece sahibinin sarılmasını sever. Ailenin bir üyesini sahipleri olarak seçerler. Avlanma güdüleri yüksektir iyi bir avcıdırlar. Sudan korkmazlar. Güçlü ve özgüvenli bir karakterleri bulunur ve sahiplerinin ilgisine ihtiyaç duyarlar. Bu kedi yalnız kalmayı sevmez. Diğer kediler ve köpeklerle iyi anlaşırlar.