Britishshorthair
Kaynaklara göre British Shorthair kökenleri Mısır’a dayanmaktadır. Romalılar ve Vikingler aracılığıyla Mısır'dan sahiplenilen kediler (Gemideki farelerden korunmak için o dönemlerde kediler tercih edilirdi.) Britanya'yı istila ederler. Kedinin ilk ırklarından olan bebekler ve şimdikiler arasında farklılıklar görülmektedir. Yüzyıllar geçtikçe ırk değişime uğramıştır. Cins geliştikçe, 1914-1918 yılları arasında uzun tüylü kediler elde edebilmek için, o dönemin gelişmekte olan (Anadolu kedisine benzer) İran kedisi (uzun tüylü geni) ve renginden dolayı Russian Blue kedisi ile çaprazlama yapıldığı bilinmektedir. British Shorthair ve İran kedileriyle yapılan bu çaprazlama ile British Longhair ırkı geliştirildi. Böylelikle uzun tüy genini İran kedisinden, blue (gri) rengini de Blue Russian kedisinden almış oldu.
Günümüzde vücut yapısı, hem Avrupa’da hem de Asya’nın Kuzey Batısında üretilen bu ırkta farklılık gösterse de WCF (World Cat Federation) tarafından standart alınan Avrupa da üremiş tip Britishlerdir.
Vücut tipi
Orta büyüklükteki vücut yapısına sahip ırk, kaslı göğüs ve omuzludur. Kısa ve kaslı bacakları en belirgin vücut detaylarıdır. Güçlü kısa boyun üzerinde yuvarlak kafaya sahip olan bu ırk, geniş aralıklı, tabandan uca oval daralan kulaklara sahiptir. İri gözleri, tüy rengine göre değişiklik göstermektedir. Bilinen en belirgin renk olan ‘Blue British’ (Gri) ile birlikte, ‘Golden Point’, ‘Red’, ‘Golden’, ‘Golden Tabby’, ‘Siyah Beyaz’, ‘Blue Point’, ‘Çikolata Point’ gibi renleri de vardır. Uzun tüylü Britishler, kısa tüylü Britishler ile aynı özellikleri taşırlar, tek farkları tüylerinin uzun olmasıdır.
İnsan ilişkileri
Yumuşak huylu ve oyuncu olan Britishler, yalnız yaşayan bireyler ve aile yaşamı için uyum sağlamıştır. Apartman hayatı için de uygun bir kedi ırkıdır.